valahova mindig...

AFRIKA - 8. bejegyzés

2015/10/01. - írta: piros.lepke

2014. január 06. - Botswana

Nem hosszú az út, a határon is gyorsan átjutunk. Visszatérünk abba a campingbe, ahonnan egy hete kb. a vadkempinges éjszakára mentünk. Nem valami jó és mivel folyó menti, rengeteg a bogárka. Mindenféle.

Délután egy hajós szafarira indulunk a Chobe folyón. Látunk sok-sok állatot: krokit, elefántot és rengeteg boldog vízilovat. Olyan cukik, ahogy kikukucskálnak a vízből és pörgetik a pici fülüket.

0859.jpg

0862.jpg

0881.jpg

0892.jpg

0896.jpg

Este megint italozunk a bárban, aztán alvás.

2014. január 07. - Maun

600km-t tolunk le ma Kasane-tól Maun-ig. Ez az Okavango "kapuja". Elég utálatos a camping, főleg mert meglátjuk, hogy milyen víz folyik a csapból: barna. És azzal főzünk, mosogatunk, zuhanyozunk. Ijesztő.

Az úton nem sok érdekesség történik azon kívül, hogy átesünk megint egy lábfertőtlenítési eljáráson. Nem értjük a lényegét, de beletocsogunk a sáros/fertőtlenítős rongyokba.

0904.jpg

2014. január 08. - Okavango Delta

Reggel hajókkal indulunk a Deltába. Kis 8 fős motorcsónakokkal hasítunk a "lápos" vidéken egy bő fél órát.

0909.jpg

Elérjük a kikötőt, ahonnan mokorókba szállunk. Kis két fős, kenuszerű hajók, melyeket a csónak hátuljában állva egyensúlyozó helybéli hajt egy kb. 3 méteres (vagy hosszabb?) bottal.

0917.jpg

Kb. két órát utazunk így a nádasokon keresztül kanyarogva. Rengeteg szitakötő és hatalmas meleg. Esernyővel védjük magunkat, hogy ne égjünk szarrá.

0927.jpg

0922.jpg

Megérkezünk a "campingbe". Egy fákkal körülvett kis placc a folyó partján. Középen tábortűz, picit odébb pedig már ássák a gödröt a WC-nek. Igazi vadkemping, nem olyan elegáns, mint legutóbb. Ha WC-re mész, fogod az ásót meg a papírt, végzed a dolgod a gödör felett, rászórsz némi homokot, és viszlát.

0943.jpg

0945.jpg

0946.jpg

Délután pihi a folyóparton. Akkora a meleg, hogy nem kényszerítenek semmi tevékenységre. Napközben fürdés a folyóban, amibe azért félve megyek be, hisz vörösesbarna színe nem sok bizalomra ad okot. És mivel odavertem a bokám és elvesztettem egy adag bőrt, kicsit félek a fertőződéstől, de a vezető megnyugtat és hát tetanuszt is kaptam otthon. Meleg is van és zuhany sem lesz, szóval...

A víz szuper (a helyiek ebből élnek: isznak, főznek, mosnak, stb.). A sebem csoda gyorsan másnapra begyógyul és még a hajam is puhább tőle (eskü)! Na jó, nem tudom mennyi köze van a kettőnek a vízhez, de akkor is.

5-kor indulunk kis gyalogos szafarinkra és bizony még mindig mocskos meleg van. Hasítunk a szavannán, terepszínű cuccokban, helybeli vezetőnkkel, Sadrikkal, de sajnos pár gazellán kívül semmit sem találunk. Egy víziló "röfögését" halljuk, messziről a víz-spriccet is látjuk, hogy kb. hol lehet, de ennyi. 2 órás a túra, de állatok híján inkább kimerítő, mint izgalmas, de azért mindenképp érdekes.

0961.jpg

Vacsi után tábortüzes iszogatás és éjszakai csillagos ég bámulás, na meg hallgatjuk a vezetők rémtörténeteit bevadult elefántokról és vízilovakról. "They kill very baaad." Az égboltra visszatérve: ez is nagyon más itt, rengeteg csillag van, sokkal-sokkal több, mint otthon, és ami a legfurább: a Göncöl szekér fejjel lefele van.

0966.jpg

2014. január 09. - Vadkemping a Deltán

Reggel 6-kor indulunk egy újabb gyalogos szafarira. Korán, hogy ne csapjon agyon a hőség. Kb. 8-ig nincs is annyira melegünk. Főleg, hogy egy-két szakaszon combközépig gázolunk a vízben, a nádasban. Ruhánk gyorsan megszárad. A 3 csoportból mi vagyunk az egyetlenek, akik látnak is állatokat: rengeteg zebrát és zsiráfot. Követjük a csordát, legközelebb kb. fél km-re tudjuk őket megközelíteni, elfutnak. Már jóval előtte kiszúrnak és figyelnek minket. Érdekes, ahogy reagálnak ránk.

10-től délután 5-ig megint pihi: szundi, fürdés, csacsogás, kártyázás. 5-kor indulunk mokorókkal naplementét bámulni. Nem épp izgi, mint inkább nyugis program: szundi a mokoróban, heverészés, naplemente.

1021.jpg

1041.jpg

Este a tűznél kísérőink (3 túravezető és kb. 8 mokoró-hajtó) kisebb műsort adnak. Énekelnek és táncolnak. Állati hangulatos és bakker, tényleg minden fekete tud énekelni és táncolni.

1043.jpg

2014. január 10. - Maun

Reggel korán indulunk vissza mokorókkal. Megint kényelmes napozós, szundítós az út. Majd váltunk motorcsónakokra, amikkel a mauni campingünkig visznek vissza.

Laza ebéd, majd beugrunk a városba, ugyanis kinéztünk egy kisgépes repülős túrát a Delta fölött. 

Egy kis 4 személyes Cessna-val visznek ki egy órára a Delta fölé. Nagyon feldobott minket a dolog. Gyönyörű szép föntről a terep, és rengeteg állatcsordát látunk egy egészen új szemszögből.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslepke.blog.hu/api/trackback/id/tr227875710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása