valahova mindig...

AFRIKA - 3. bejegyzés

2015/10/01. - írta: piros.lepke

2013. december 21. - Stonetown (Zanzibár)

Reggel 4-kor kelünk, hogy elérjük a kompot. A komphoz is kompra kellett szállnunk, az nagyon durva: milliónyi ember tülekedik, a kocsikban csirkéket, állatokat szállítanak, meleg van és tömegnyomor. Mindenhonnan izzadunk. Aztán egy jó 20 perces séta a mocsokban, hogy beszállhassunk a Zanzibárra átvivő hajóra. Ez legalább business class, meg kell hagyni, jóval kényelmesebb, bár kb. 12 fokra tekerték a légkondit. Sebaj, átalusszuk.

Egy gyors útlevél ellenőrzés után végre kiszállunk, és rögtön megcsap a város hangulata. Főleg muszlimok lakta terület, szóval hosszú nadrág, hosszú ujjú, hogy ne borítsuk ki őket. 40 fokban, 5 óra alvás után necces picit. A város régi építésű, romos, Stonetown a neve, igazi óváros. Pálmafák mindenhol, utcasarkon hesszelő emberek és persze mindenfelé utcai árusok a portékájukkal.

Végigjárjuk a piacot, ahol iszonyatos alkudozás veszi kezdetét. Az eladók konkrétan üldöznek, hogy tőlük vásároljunk és folyamatosan nyomják le az árakat. Ez amúgy jó, de egy idő után állati fárasztó. Főleg, mert elég rutinosak és agresszívek: ha egy valamit a kezedbe veszel, azt többé nem veszi vissza, fizess. Olyan pedig nincs, hogy "köszönöm nem". Egyébként nagyon barátságosak az emberek, mosolyognak és egy jambo, vagy mambo (ez a hello szuahéliül) kimondása után, tuti, hogy a szívükbe lopod magad.

Egy jó sör a parton (na meg internet a bárban) után elbuszozunk a szállásra, jó is, mert már alig állunk a lábunkon.

2013. december 22. - Zanzibár

Végre alhatunk, a szállás szép és tiszta ÉS tudunk rendesen fürdeni. Egy laza reggeli után átvedlünk és kiheverünk a strandra. A víz elképesztően gyönyörű, delfinek is vannak erre. A parton mindenfelé árusok ugranak ránk, de nem idegesítenek annyira, mint a városban. A strandon alig vannak emberek, ez mindenképpen pozitív. A napernyők, és az ágyak ingyenesek, és egy őr figyeli, hogy az árusok ne jöhessenek be a fetrengő turistákhoz (ez is jó, mert tényleg elég fárasztóak). Így ők egy láthatatlan határvonal mögül lesik az áldozatokat, és aki a víz felé indul, arra azonnal lecsapnak. Igazi ragadozók: csoportosan támadnak. Nincs menekvés, úgyis venni fogsz valamit.

Egyébként esténként tengeri herkentyű minden mennyiségben valamelyik parti étteremben. Nagyon meleg van és már lebarnultunk szépen. Nagyon más itt a nap, tiszta fekete lettem pár óra után. Az árak teljesen európaiak amúgy. Holnap meglátjuk, mit látunk. Ma delfineket a partról, de mire beértem a vízálló fényképezővel, addigra eltűntek. Még 2 éjszakánk van itt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslepke.blog.hu/api/trackback/id/tr547875302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása